miercuri, 13 aprilie 2016

Ce spune Gelu Diaconu cu mărinimia care l-a consacrat

De unde o mai fi apărut şi omul ăsta? Ca un erou de western, care vine într-un orăşel în care nu prea se întâmplă lucruri dar care jinduieşte, din plictiseală, după ceva aventură, Octavian Perpelea a dat la o parte uşile batante ale Saloon-ului, a privit blazat (ca un bun cetăţean din Blazaville, aflăm de la un moment dat) audienţa, a venit la tejghea şi i-a spus barmanului care privea duios către pistoalele lui cu apă: „Man, sunt poetul din Berceni, bagă 200 de vodcă!”
Ăsta e Perpelea, şi s-ar putea spune că are cumva dreptate. Berceniul, această fostă comună asimilată de metropolă şi transformată în dormitor pentru muncitorii de la IMGB şi Vulcan, stă bine la producţia de poeţi. Lumea lui Tavi e una a autoreferenţialului şi a autoironiei. Prins discret în pânza de păianjen a biografismului lui Dan Sociu, dar şi în jocurile cinic-minimaliste ale lui Acosmei, Perpelea a avut în sfârşit curajul să scoată portavocea şi să spună: sunt şi eu poet care stă pe bordură şi bea bere la pet!
De la un moment dat nu mai ai loc de el. Unde te duci, unde te învârteşti, dai de poetul Perpelea din Berceni. Dacă mergi cu metroul prin cartier, e imposibil să nu-l întâlneşti. Dacă mergi prin Tramvaiul 26, e fix acolo. Dacă te duci pe la târgurile de carte, n-ai cum să-l ratezi pe la terase, unde e veşnic cu o halbă în faţă. Ce vrea omul ăsta? Cel mai probabil îşi caută şi el locul în lume, chiar şi în chip de vierme într-o cireaşă. Ce, nu e confortabil? Poate că viermişorul care îşi „perpeleşte imaginaţia” e fericit în coconul lui de carne dulce şi zemoasă. Dar graniţele lumii lui să fie învelite simbolic într-o banală pieliţă vegetală? N-aş prea crede. Până şi viermişorul-actant, când sparge pieliţa cu pricina, scoate căpşorul şi ce descoperă? O altă lume, fascinantă şi mai bogată în sensuri decât şi-ar fi închipuit. O lume numai bună de luat la mişto.

CU DRICUL PE CONTRASENS
cu dricul pe contrasens
privesc cum frica vă încolonează
la cozile Agenţiei de turism „Mina Minovici”
cuprins de o surescitare morbidă
deschid trapa & urlu
vreau România în Liga Arabă
vreau ca şi americanii să aibă sentimentul românesc al fiinţei
vreau un Kim Ir-Sen pentru cei pe care nu-i înghit
vreau ca Biserica Ortodoxă s-o sanctifice pe Romica Puceanu
vreau ca fiecare ţăran să primească o sută de mii de euro
pe cap de vită valahă furajată
vreau o casă de vacanţă pentru fiecare aurolac
vreau ca toţi chinezii să înveţe suahili & urdu
vreau să scot un volum de poezie la Biblioteca pentru hoţi
cu o prefaţă de Nuţu Cămătaru
(Octavian Perpelea, Cu dricul pe contrasens, Editura frACTalia, Bucureşti, 2015


by 
Gelu Diaconu's library

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu